DVC Bulletin uitgave 347: Avi filmpje maken van Google Earth inzoom

DVC Bulletin uitgave 347:
Avi filmpje maken van Google Earth inzoom

Of het nu de uw reizen betreft of een filmpje voor een opdrachtgever, vaak is het erg efficiënt om te beginnen met een mooie inzoom op de aarde vanaf de ruimte en dan helemaal inzoomen tot de betreffende lokatie. Dat kan dus ook allemaal met het voortreffelijke gratis programma Google Earth. Ben je erg handig dan kun je er ook nog nieuwe gebouwen in plaatsen. Lees er alles over in dit bulletin.

Over en met het allerlaatste beeldje kun je natuurlijk weer een nieuw stukje aanbreien. Bijvoorbeeld een nieuwe layer met merkeringen/ aanwijspunten of animatie van het project of een foto die er precies inpast. Ook kun je met een navigatiesysteem bv (TomTom) natuurlijk nog verder inzoomen en de straatnamen zien om dat Google Earth vaak op het laatst onscherp wordt.
Wel weer wat extra werk natuurlijk maar is erg informatief zodat de kijker direct precies weet waar iets is of staat.  Wist u dat als je bv in Egypte bent geweest je exact de piramides kunt opzoeken die je bezocht hebt? Ook erg aardig om de 3D animaties vast te leggen in Amsterdam centrum. Je kunt daar om gebouwen heen vliegen en er zoals het Paleis op de Dam van bovenaf inkijken. Bekijk ook Nieuw Amsterdam ofwel Manhattan eens. Schitterend toch allemaal!

 

Stappen voor het opnemen van films

Tip: volg een zelfstudie over dit onderwerp.

Volg de onderstaande stappen om uw film op te nemen:

1.       Kies Movie Maker in het menu Extra. Het dialoogvenster Movie Maker wordt weergegeven.

2.       Selecteer bij Ondersteunde compressie-indelingen de gewenste compressie-indeling voor uw film.

Als u een andere filmindeling dan WMV (Windows Media Video) of MOV (QuickTime) wilt gebruiken, vinkt u het selectievakje Geavanceerd aan en kiest u een indeling. Als u een andere indeling kiest, is alleen de standaard AVI-compressie beschikbaar. Houd er rekening mee dat AVI-indelingen niet worden gecomprimeerd, wat resulteert in erg grote bestanden.

3.       Selecteer Hoge kwaliteit (alleen tourmodus) of Standaard (besturing in realtime) als filmkwaliteit. Zie Filmkwaliteit voor meer informatie.

4.       Kies het gewenste aantal frames per seconde (FPS) voor uw film. De hoogste FPS-instelling, 60, biedt de meest vloeiende opnames, maar de bestanden worden zeer groot. Als u bijvoorbeeld een film wilt opnemen met een resolutie van 800 x 600 en met een snelheid van 60 FPS, geeft dit niet het beste resultaat. Kies in dit geval een lagere instelling om zodoende een kleiner bestand te maken. Hoe lager de FPS-instelling, hoe schokkeriger de film wordt. Zoek naar het beste compromis tussen framesnelheid en bestandsgrootte. Doorgaans werkt een instelling van 30 redelijk goed voor films die u wilt publiceren via het internet.

5.       Kies de resolutie voor uw film. U kunt het beste een resolutie kiezen die geschikt is voor de uiteindelijke weergave van de film. Mogelijk heeft u een computerschermprojector die alleen een resolutie van 800 x 600 ondersteunt. U kunt de volgende resoluties opgeven, waarbij de breedte en hoogte van de film wordt aangeduid in pixels:

o       320 x 240

o       640 x 480

o       800 x 600

o       720 x 480 (NTSC): deze instelling kan goed worden gebruikt voor weergave op een groot scherm.

o       720 x 576 (PAL)

o       1280 x 720 (HD)

o       1920 x 1080 (HD)

6.       Geef een naam op voor uw film. Klik op de knop Bladeren en blader naar de locatie op uw computer waar u het filmbestand wilt opslaan. Geef een naam op voor het bestand en klik op de knop OK.

U kunt ook een bestaand filmbestand met dezelfde indeling selecteren. Het bestand wordt overschreven door de nieuwe opname.

Opmerking: als u uw film opneemt als een beeldstream, kunt u het beste een nieuwe bestandsnaam of maplocatie opgeven in plaats van een bestaande beeldstream te overschrijven.

7.       Klik op de knop Opnemen. Deze knop is alleen beschikbaar wanneer u een geldige bestandsnaam voor uw film opgeeft. Wanneer het opnemen van de film begint, wordt onder de opname het dialoogvenster Movie Maker weergegeven zodat u de voortgang van de opname kunt volgen.

Opmerking: de opnametijd voor films met een hoge kwaliteit is zeer lang. Dit komt omdat elk frame volledig wordt verwerkt voordat het volgende wordt weergegeven.

Als u klaar bent

Als u klaar bent met de stappen voor het opnemen van film en u het opnemen wilt stoppen, klikt u op de knop Opname stoppen in het dialoogvenster Movie Maker. Als de opname is voltooid, kunt u het filmbestand openen in een mediaspeler die de geselecteerde filmindeling ondersteunt en de film afspelen om het resultaat te bekijken. Als u tevreden bent met het resultaat, kunt u het bestand op een lokale server plaatsen of gebruiken in een presentatie.

Films maken met Google Earth

Opmerking: de functies voor het maken van films zijn beschikbaar voor gebruikers van Google Earth Pro en Google Earth EC. Meer informatie.

U kunt de functie Movie Maker van Google Earth gebruiken om beelden in de 3D-viewer op te nemen en de opnames op te slaan als een filmbestand. U kunt de recorder zo instellen dat uw interacties met de 3D-viewer in realtime worden opgenomen, of u stelt een tour in om de hele tour zonder onderbreking op te nemen.

Zodra het opnemen is voltooid en u het bestand heeft opgeslagen, kunt u het bestand beschikbaar maken op een website, gebruiken in een presentatie of verzenden via e-mail. Wellicht wilt u een film maken van uw onroerend goed voor een presentatie voor klanten. Of op een beurs de bezoekers satellietbeelden van uw onroerend goed laten zien zonder dat u Google Earth hoeft te gebruiken.

De functie Movie Maker ondersteunt verschillende indelingen voor filmbestanden:

·         Windows Media Video (WMV) (alleen Windows en Linux): dit uitvoerbestand wordt gecomprimeerd en geoptimaliseerd voor presentaties. U kunt WMV-bestanden verder configureren voor optimale weergave, bijvoorbeeld via een T1-verbinding of een verbinding via een 56K-modem.

·         Audio Video Interleave (AVI) (alleen Windows en Linux): films met de AVI-indeling zijn niet gecomprimeerd, waardoor de bestanden extreem groot zijn. Met een standaard mediaspeler is het bijna onmogelijk om de opname af te spelen. Deze indeling is alleen handig als u de filmclips wilt bewerken met filmbewerkingssoftware.

·         Beeldstream (JPG): films kunnen worden vastgelegd als beelden van variabele of vaste lengte. Deze indeling is handig als u de snelheid wilt aanpassen en de beelden frame voor frame wilt bewerken.

·         QuickTime (alleen Mac): films kunnen worden opgeslagen in de MOV-indeling van Apple QuickTime.

Filmkwaliteit

De functie Movie Maker ondersteunt twee kwaliteitsniveaus voor films:

·         Standaard (besturing in realtime): gebruik deze optie wanneer u de zichtbaarheid van pictogrammen en overlays wilt aanpassen tijdens het opnemen van de film. Wanneer u bijvoorbeeld een overlay, een siteoverzicht of extra lagen met informatie wilt weergeven terwijl u opneemt, is deze optie erg handig. Houd er rekening mee dat met deze optie de framesnelheid afhankelijk is van de prestaties van uw grafische kaart, die doorgaans afnemen als u films maakt.

·         Hoge kwaliteit (alleen tourmodus): opnames van hoge kwaliteit werken doorgaans het best wanneer u de film wilt weergeven op een groot scherm. Gebruik deze optie om de films met de beste kwaliteit op te nemen. Met deze optie wordt elk frame volledig gedownload naar Google Earth voordat het wordt opgenomen. Dit resulteert in de best mogelijke beeldkwaliteit. Hierdoor is de opnamesnelheid echter zeer laag. In tegenstelling tot een film met een standaard kwaliteit, hoeft u de opname van de film niet te controleren.

Opmerking: houd er rekening mee dat met films van hoge kwaliteit alleen tourpunten kunnen worden afgespeeld. U kunt de 3D-viewer niet handmatig bedienen als u de optie voor hoge kwaliteit gebruikt.

Tips voor het opnemen van films

In dit gedeelte wordt een aantal tips gegeven voor het maken van films van hoge kwaliteit. We raden u aan deze tips te lezen voordat u een film opneemt zodat u de best mogelijke film kunt maken.

Opmerking: de schuifregelaar voor tijd is niet beschikbaar wanneer u films opneemt.

Movie Player bijwerken

Als u films van goede kwaliteit wilt maken, is het essentieel dat u over de meest recente versie van Windows Media Player of Apple QuickTime beschikt, met name als u problemen heeft met de grafische kwaliteit van uw film. We raden u aan Windows Media Player 9 of hoger te downloaden:

http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/player/9series/default.aspx

Of voor de Mac:

http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/player/mac/default.aspx

Hier vindt u de nieuwste versie van Apple QuickTime:

http://www.apple.com/quicktime/

Het stuurprogramma voor uw grafische kaart bijwerken

Hoewel de stuurprogramma’s voor de grafische kaart geen invloed hebben op de opname van uw film, kan een defect stuurprogramma problemen in uw 3D-viewer veroorzaken die vervolgens worden overgedragen naar de film. Het is daarom verstandig om uw stuurprogramma bij te werken om mogelijke weergaveproblemen te voorkomen. We raden u aan een grafische kaart te gebruiken met minstens 64 MB RAM.

Uw geheugencache vergroten

Als u de hoeveelheid cachegeheugen vergroot, kunnen films sneller worden opgenomen. De hoeveelheid cachegeheugen is echter niet van invloed is op de uiteindelijke kwaliteit van uw film. Zie Voorkeuren geheugen en schijfcache om uw geheugencache te vergroten.

Het detailgebied in de 3D-viewer vergroten

Door het detailgebied in uw 3D-viewer te vergroten, kunt u alle pixels gedetailleerder vastleggen. Dit resulteert in een betere resolutie voor uw film. Zie Weergavevoorkeuren voor instructies.

Opmerking: stel Detailgebied in op Groot (1024 x 1024) als u over een grafische kaart met minimaal 64 MB geheugen beschikt. Als u minder dan 64 MB geheugen heeft, stelt u Detailgebied in op Gemiddeld (512 x 512).

De toursnelheid aanpassen

Wanneer u opnames maakt, kunt u het beste een relatief lage toursnelheid gebruiken. Probeer verschillende snelheden uit en speel de film af om te bepalen welke snelheid geschikt is. Zie De tour langs de plaatsen weergeven voor meer informatie.

Opmerking: de toursnelheid die u kiest, wordt voor de hele film gebruikt. Als u een andere toursnelheid wilt opgeven voor andere plaatsmarkeringen in dezelfde film, moet u afzonderlijke filmbestanden maken voor elke tour en die vervolgens in een filmprogramma bewerken.

De hoogtevergroting aanpassen

Als u de terreinweergave in uw film wilt optimaliseren, kunt u de waarde voor Hoogtevergroting aanpassen, zoals wordt beschreven in Weergavevoorkeuren.

Items in de 3D-viewer weergeven of verbergen

Als u het kompas, de statusbalk, de legenda voor de schaal of het raster wilt weergeven of verbergen, kunt u deze items in het menu Weergave in- of uitschakelen. In hetzelfde menu kunt u Atmosfeer in- of uitschakelen om de atmosfeer rond de aardbol weer te geven of te verbergen als u deze met een volledige horizon of vanuit de ruimte bekijkt. Zie ook:

·         De overzichtskaart gebruiken

·         Opties voor de 3D-viewer

·         Een tijdlijn bekijken

Een voorbeeld van uw tourinstellingen bekijken voordat u gaat opnemen

U kunt het beste de tourpunten die u in uw film wilt bezoeken, controleren voordat u de film opneemt. Hiervoor moet u twee eenvoudige handelingen uitvoeren:

·         Selecteer in het deelvenster Plaatsen een map om alle plaatsmarkeringen in de map weer te geven, of selecteer afzonderlijke items in de map om alleen de geselecteerde items weer te geven. Zie De tour langs de plaatsen weergeven voor meer informatie.

·         Klik onder het deelvenster Plaatsen op de knop Tour starten om de tour af te spelen. Dit is dezelfde tour die wordt weergegeven als u de optie Hoge kwaliteit (alleen tourmodus) gebruikt. U kunt de tour dus afspelen om te kijken hoe uw film er ongeveer uit komt te zien. Zie De tour langs de plaatsen weergeven voor meer informatie.

Nadat u een voorbeeld van uw film heb bekeken, brengt u de benodigde wijzigingen aan voor u met opnemen begint. Als u bijvoorbeeld de weergave van een bepaalde plaatsmarkering in de tour wilt wijzigen, kunt u met de rechtermuisknop (Ctrl+klikken op de Mac) op de plaatsmarkering klikken en in het menu vervolgens Momentopname kiezen. Hiermee wordt de huidige weergave voor de plaatsmarkering overschreven. Zie Plaatsen en mappen bewerken voor meer informatie.

De efficiency van uw systeem maximaliseren

Bij het maken van films worden er grote grafische bestanden gebruikt. Dit is zeer geheugenintensief. U kunt het beste geen grote programma’s uitvoeren tijdens het opnemen. Schakel tevens uw schermbeveiliging en eventuele pop-upblockers uit.

Advertisements
This entry was posted in Global-DVC. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s